Stavebnú sporiteľňu alebo jej časť bude môcť v budúcnosti prevziať aj komerčná banka. Vyplýva to z novely zákona o stavebnom sporení, ktorú v stredu 10. mája definitívne schválil parlament. Návrh predložili poslanci hnutia Sme rodina Miloš Svrček a Jozef Hlinka.


„Cieľom predkladaného návrhu zákona je, v súlade s existujúcimi pravidlami a podmienkami už dnes platnými pre štandardné banky, umožniť subjektu, ktorý je stavebnou sporiteľňou, zrušenie bez likvidácie alebo prevod podniku alebo jeho časti tak, aby sa jeho právnym nástupcom mohla stať iná stavebná sporiteľňa alebo aj štandardná komerčná banka,“ píšu poslanci v návrhu. V súčasnosti nie je možné zlúčenie stavebnej sporiteľne a banky, alebo prevod podniku stavebnej sporiteľne na banku. Doteraz sa totiž nemohli kombinovať ich licencie.

Ak po novom banka prevezme stavebnú sporiteľňu, už nebude môcť uzatvárať nové zmluvy o stavebnom sporení. Bude ale môcť vykonávať bankové činnosti ako stavebná sporiteľňa len vo vzťahu k zmluvám o stavebnom sporení, ktoré naňho prešli alebo boli prevedené v rámci zlúčenia. Novela zákona začne platiť na začiatku júna tohto roka.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: