Energetická kríza môže spôsobiť zatváranie prevádzok aj rušenie spoločností, preto by si dnešní študenti mali dopredu premyslieť, v akej oblasti nájdu po skončení školy to najlepšie uplatnenie. V tlačovej správe na to upozorňuje personálna agentúra Grafton.


Najlepšie vyhliadky na uplatnenie majú podľa personalistov technicky vzdelaní absolventi materiálno-technologických a elektrotechnických fakúlt, ako aj IT, no tiež vyučení elektrikári, stolári a inštalatéri. Aj prax počas štúdia je jedným z kritérií pri výbere, na ktoré sa sústreďujú zamestnávatelia.

Aktuálne majú náborové procesy inú štruktúru ako v minulosti. Zamestnávatelia si nezriedka stanovia len jedno či dve kľúčové kritériá, ktoré musí kandidát splniť, no kladú väčší dôraz práve na doplnkové informácie o absolventoch, ako sú absolvované stáže, kurzy, Erasmus program, ich technické zručnosti a podobne.

„Sú však aj spoločnosti, ktoré preferujú napríklad absolventov zahraničných vysokých škôl alebo takých, ktorí v zahraničí strávili aspoň rok či semester. Ide najmä o medzinárodné spoločnosti, ktoré hľadajú absolventov sú skúsenosťami aj z iného ako domáceho prostredia, s kvalitnou úrovňou cudzieho jazyka či ochotných cestovať. Zároveň je to aj spôsob, ako obohatiť vlastnú spoločnosť o kandidáta so zaujímavým životným príbehom a skúsenosťami,“ hovorí odborníčka z Graftonu Renáta Zalubel.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: