Napriek tomu, že Národná banka Slovenska (NBS) už pred vyše deviatimi mesiacmi odobrala poisťovne Novis licenciu, súd doteraz nevymenoval jej likvidátora. Podľa centrálnej banky v tejto súvislosti vznikajú oprávnené obavy NBS, dohľadových orgánov členských štátov Európskej únie a Islandu ako aj Európskej komisie, o zabezpečenie práv klientov spoločnosti Novis. Centrálna banka považuje čo možno najrýchlejšie vymenovanie likvidátora za krok, ktorý je nevyhnutný pre ochranu klientov.


Národná banka podala návrh na zrušenie spoločnosti Novis na súd ešte 7. júna 2023. Rovnako podala aj návrh na vymenovanie likvidátora. Až po jeho vymenovaní sa začne likvidácia poisťovne. Účelom likvidácie je zistenie aktív a záväzkov spoločnosti, speňaženie majetku, uspokojenie nárokov klientov a iných veriteľov. Rozhodnúť o vymenovaní likvidátora by mal Mestský súd Bratislava III.

„Pretože od podania spomínaného návrhu uplynulo viac než deväť mesiacov, nie je možné odhadnúť predpokladaný termín začatia likvidácie spoločnosti Novis,“ tvrdí NBS.

NBS klientom odporúča, aby sa v prípade otázok na aktuálne informácie o zmluve obracali priamo na poisťovňu Novis. „V prípade, ak v tejto súvislosti klienti zvažujú úkony na svojich poistných zmluvách, NBS odporúča klientom kontaktovať a poradiť sa so svojím finančným sprostredkovateľom, právnikom (advokátom) alebo s niektorým zo spotrebiteľských združení,“ radí centrálna banka.

NBS klientov upozorňuje, že odobratie povolenia nemá vplyv na trvanie existujúcich poistných zmlúv. Klientom tak zostávajú zachované aj prípadné nároky vyplývajúce z týchto zmlúv. Svojich nárokov sa klienti môžu domáhať priamo v poisťovni Novis.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: