Zisk Tatra banka Group narástol v roku 2022 o vyše 15 percent na celkových 186,8 milióna eur. Banka dokázala navýšiť zisk vďaka zvýšeniu výnosov vo všetkých hlavných kategóriách. Podporili ho aj jednorazové efekty v podobe rozpustenia rezerv na súdne spory.


„V roku 2022 sme prekonali všetky predchádzajúce roky z pohľadu celkovej ziskovosti aj prevádzkovej efektivity. Je to výnimočný úspech, ktorý sa podarilo dosiahnuť v podmienkach extrémne zložitého externého prostredia,“ vraví predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Tatra banky Michal Liday.

Čisté výnosy z úrokov vzrástli medziročne o 7,3 percenta na 322 miliónov eur. Tatra banke sa podarilo mierne navýšiť aj čisté výnosy z poplatkov a provízií. Tie medziročne stúpli o dve percentá na 158 miliónov eur.

Objem klientskych úverov vlani stúpol o 10 percent na 14 miliárd eur. Veľký rast zaznamenali úvery na bývanie, ale polepšili si aj spotrebné úvery. Ešte rýchlejšie ako pôžičky pre obyvateľstvo rástli úvery firmám. Podiel zlyhaných úverov sa udržal pod dvomi percentami.

O 14,6 percenta vzrástli vklady a dostali sa na úroveň 15,5 miliardy eur. Vďaka rastúcim úrokovým zaznamenali silný rast najmä termínované vklady. Ich objem sa medziročne zvýšil o 182 percent na 2,6 miliardy eur. Pomer úverov ku vkladom klientov na konsolidovanej báze dosiahol 90,5 percenta.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: