Trinásty dôchodok má byť v budúcom roku na úrovni priemernej sumy danej dôchodkovej dávky. Pri starobných dôchodcoch to bude na úrovni zhruba 606 eur. Na tlačovej konferencii to oznámil nový minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD). Okrem toho avizoval, že rodičovský dôchodok sa už nebude vyplácať formou dávky zo Sociálnej poisťovne. Po novom ho môžu deti svojim rodičom platiť cez dve percentá z daní.


Výška 13. dôchodku bude pre jednotlivých poberateľov v priemernej výške danej dôchodkovej dávky. Pri starobnom dôchodku by to malo byť 606 eur. Ide o odhadovanú výšku priemernej starobnej penzie za tento rok. Presná suma bude známa až v januári budúceho roka. Takéto pravidlá budú platiť aj v ďalších rokoch. Trinásty dôchodok sa vyplatí v decembri 2024.

Pri iných dôchodkových dávkach, kde môžu byť sumy priemernej penize nižšie, bude minimálna hranica trinásteho dôchodku na úrovni 300 eur. Ide napríklad o sirotský, vdovecký či invalidný dôchodok. Podľa štatistík za september tohto roka bola priemerná výška týchto dôchodkov 190 eur, 296 eur či 289 eur.

Ministerstvo práce chce okrem toho ešte do konca roka poslať dôchodcom jednorazový príspevok. O tomto opatrení sa ešte rokuje. Dostanú ho všetci poberatelia dôchodkov a pôjde o paušálnu sumu, na ktorej sa vláda ešte nezhodla. Minister práce pripustil, že prípsevok môže byť nakoniec vyplátený až v januári budúceho roka.

Od januára budúceho roka sa tiež zmení spôsob vyplácania rodičovského dôchodku. Ten budú môcť po novom pracujúce deti rodičom darovať cez dve percentá z dane. V súčasnosti sa bonus vypláca podľa ich zaplatených odvodov spred dvoch rokov.

Zmenu vo vyplácaní 13. dôchodku by mohol parlament schvaľovať v prvom štvrťroku 2024. Rezort práce odhaduje, že na nové 13. dôchodky bude potrebovať 799 miliónov eur. Z toho 310 miliónov eur je rozpočtovaných na budúci rok, ďalších 315 miliónov eur chce ministerstvo získať tým, že zmení spôsob poskytovania rodičovského dôchodku a 50 miliónov eur našla Sociálna poisťovňa vo svojom rozpočte. Na dofinancovanie tak rezort potrebuje ešte 124 miliónov eur.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: