V druhom pilieri si sporí na dôchodok takmer 70 percent pracujúcej populácie. Upozornila na to Asociácia dôchodkových správcovských spoločností (ADSS) s tým, že druhý pilier funguje už 20 rokov.


Za dvadsať rokov prešiel zákon spolu 53 úpravami, či už to boli kľúčové novelizácie alebo technické zmeny. V súčasnosti si v druhom pilieri sporí 1 860 101 ľudí, na Slovensku pôsobí päť dôchodkových správcovských spoločností a zhodnocujú úspory vo výške viacej ako 14 miliárd eur.

Počínajúc právnou úpravou a vznikom fondov v roku 2005 bolo zhodnotenie úspor v garantovaných fondoch od 1,05 percenta do 1,88 percenta ročne, v negarantovaných fondoch od 2,60 percenta do 10,18 percenta ročne. Počet nových sporiteľov od roku 2015 medziročne kontinuálne rastie.

„Prvý a druhý pilier sú dizajnované tak, aby sa navzájom dopĺňali. Všetci pracujúci by mali byť v solidárnom aj v zásluhovom pilieri. Tým sa rozkladajú riziká spojené s vyplácaním budúcich dôchodkov,“ vysvetľuje predseda ADSS Miroslav Kotov. Podiel dôchodcov v spoločnosti dlhodobo rastie, ľudia budú žiť dlhšie a pracujúcich nebude pribúdať takým tempom, aby si prvý, priebežne platený pilier dokázal udržať dnešnú štedrosť.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: