Spoločnosť Gotion InoBat Batteries (GIB) postaví v Šuranoch gigafabriku na výrobu batérií. Premiér Robert Fico a podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva Denisa Saková včera s touto spoločnosťou podpísali memorandum o porozumení.


Ministerstvo hospodárstva informovalo, že v novej fabrike vznikne približne 1 500 nových pracovných miest. „Som veľmi rada, že jedna z prvých investícií, ktoré môžeme za môjho pôsobenia oznámiť, bude výstavba gigabaterkárne, ktorá je kľúčová pre budúcnosť automobilového priemyslu a elektromobility nielen na Slovensku, ale v celej Európe,“ uviedla D. Saková.

Nový závod bude stáť na ploche 65 hektárov a jeho výrobná kapacita by mala v prvej fáze dosiahnuť 20 GWh, s budúcim potenciálom dosiahnuť kapacitu až 40 GWh. Investor predpokladá, že s výrobou začne v roku 2026.

„Dúfame, že v budúcnosti bude Slovensko nielen svetovou jednotkou v produkcii áut na obyvateľa, ale aj v produkcii batérií na obyvateľa. Dokončenie továrne bez uhlíkovej stopy výrazne posunie proces udržateľného rozvoja v Európe a prispeje k novej globálnej energetickej transformácii,“ povedal predseda predstavenstva Gotion Hight-Tech Li Zhen.

Spoločnosť GIB je spoločným podnikom slovenskej firmy InoBat a čínskeho Gotion High-Tech. Gotion High-Tech patrí medzi troch najväčších globálnych batériových konglomerátov a je exkluzívnym dodávateľom pre Volkswagen mimo Číny.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: