Pri lyžovačke v zahraničí by ľudia okrem cestovného poistenia mali myslieť aj na poistenie zodpovednosti za škodu. V tlačovej správe na to upozornila poisťovňa Uniqa. Pokiaľ sa niekto chystá lyžovať v zahraničí, potrebuje totiž aj správne nastavené cestovné poistenie s liečebnými nákladmi v zahraničí, v rámci ktorého je kryté aj vyhľadávanie a vyslobodzovanie na horách.


„Klienti nemusia za záchranné práce platiť miestnym záchranným zložkám, úhradu rieši priamo s týmito zložkami asistenčná služba poisťovne. Poistený má nárok na prepravu do najbližšieho zdravotníckeho zariadenia priamo z miesta vzniku udalosti. V rámci cestovného poistenia nezabudli na poistenie zodpovednosti za škodu. Prax ukazuje, že v zahraničí ľudia veľmi dobre poznajú svoje práva a vedia sa ich dôsledne domáhať až na súdoch,“ upozorňuje poisťovňa.

Podľa štatistík sa väčšina prípadov odškodného za zranenie pri lyžovačke týka práve alpských svahov. V Taliansku je dokonca v lyžiarskych strediskách toto poistenie pre lyžiarov a snowboardistov povinné a Taliani ho kontrolujú. Pokiaľ by zistili pochybenia, lyžiar či snowboardista príde na mieste o skipas. Okrem toho bude povinný zaplatiť pokutu vo výškeod sto eur do 150 eur.

Prípady zranení lyžiarov eviduje Uniqa každoročne. Išlo napríklad o prípad, keď sa klient na zjazdovke v Rakúsku  zrazil s iným zahraničným lyžiarom. Horská služba ho odviezla helikoptérou do nemocnice, kde mu ošetrili a zafixovali zlomenú nohu. Po polroku klientovi prišla výzva od právnika zrazeného lyžiara. Nárokoval si bolestné 35-tisíc eur za spôsobenú ujmu.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: