Mnohí ľudia si tento rok nájdu pod stromčekom menej darčekov ako vlani. Z prieskumu spoločnosti Patron GO vyplýva, že až 52,7 percenta Slovákov minie v tomto roku na darčeky menej peňazí ako vlani.


Celkovo 44,9 % respondentov plánuje ušetriť na vianočných darčekoch najmä tak, že budú kupovať menej, alebo lacnejšie darčeky. Naopak na jedle a sladkostiach väčšina ľudí tento rok neplánuje šetriť. Urobí tak len 8,4 percenta respondentov.

Rovnaký prieskum prebehol aj v Českej republike. Tam plánuje minúť menej peňazí na darčeky 57 percent respondentov. Z nich tak 30 percent urobí preto, lebo si nemôžu dovoliť minúť toľko čo vlani.

„Je vidieť, že tohtoročná ťaživá ekonomická situácia dopadá aj na výdavky za Vianoce. Pritom práve toto obdobie bola pre obchodníkov vždy žatva. Obchody síce hlásia nárast tržieb, ale na základe výsledkov prieskumu je možné odvodiť, že je to dané skôr výrazne rastúcimi cenami tovarov a služieb,” vraví Lukáš Vršecký, šéf firmy Patron GO, ktorá sa zaoberá správou financií.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: