V prípade, že parlament do konca tohto roka neschváli štátny rozpočet na rok 2023, nebude to mať vplyv na januárovú valorizáciu dôchodkových dávok. Portálu Finsider to potvrdila Sociálna poisťovňa. „Dôchodky sa budú valorizovať o 11,8 percenta od 1. januára budúceho roka. Schválenie štátneho rozpočtu na rok 2023 na to nemá vplyv,“ zdôraznil hovorca poisťovne Martin Kontúr.


Po začiatku aktuálnej schôdze parlamentu sa totiž na sociálnych sieťach medzi penzistami začala šíriť informácia, že neschválenie štátneho rozpočtu bude v praxi znamenať, že sa dôchodky budú valorizovať len o 1,3 percenta. O rovnaké percento sa dôchodky zvyšovali v januári tohto roka.

  • Vypočítajte si, ako sa zvýši váš dôchodok na kalkulačke portálu Finsider (kliknite na odkaz).

Dôchodky teda v januári budúceho roka porastú o takzvanú dôchodcovskú infláciu za prvých šesť mesiacov tohto roka, ktorá dosiahla úroveň 11,8 percenta. To, o koľko teda penzia porastie, záleží od jej výšky. Valorizujú sa starobné, predčasné starobné, invalidné, vdovské, vdovecké a sirotské dôchodky. Nikto o valorizáciu nemusí žiadať, rast dôchodkov prebehne automaticky. Sociálna poisťovňa bude dôchodcov o ich individuálnom zvýšení informovať a potom dávku vyplatí v jej novej výške v januárovom termíne.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: