V rámci pomoci pre Ukrajinu v piatok (20. máj) slovenský úrad vlády spustil výzvu pre univerzity a výskumné inštitúcie vo výške 15 miliónov eur. Jej cieľom je podporiť výskumných pracovníkov, ktorí sú ohrození v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine. Informoval o tom tlačovú odbor Úradu vlády SR.


O finančnú podporu sa môže hlásiť univerzita alebo výskumná inštitúcia, ktorá v nadväznosti na situáciu na Ukrajine prijala či prijme výskumného pracovníka. Okrem ukrajinských vedcov a vedkýň môže ísť v menšej miere aj o výskumníkov z Ruska, Bieloruska a Moldavska, ak sú ohrození vojenským konfliktom.

Financie sú dostupné pre výskumníkov v rôznych fázach kariéry, čiže pre študentov doktorandského štúdia, postdoktorandov, výskumných pracovníkov a vedúcich výskumných pracovníkov vrátane vysokoškolských učiteľov. Počet žiadostí výskumnej inštitúcie je neobmedzený.

Príspevok pokryje mzdové náklady, príspevok na výskum a nepriame výdavky, ktoré vznikajú prijímacej inštitúcii. Finančná podpora môže byť vyplácaná až po dobu 36 mesiacov. Pre doktorandských študentov je to 48 mesiacov. Výzva je otvorená odo dňa vyhlásenia až do vyčerpania prostriedkov, najneskôr však do 31. decembra 2022.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: