Vojna na Ukrajine môže výrazne spomaliť oživenie svetovej ekonomiky. Spoločnosť Coface vo svojej analýze tvrdí, že vyššie ceny komodít zosilňujú hrozbu dlhodobej inflácie v svetovej ekonomike, ktorá zvyšuje riziko stagflácie a sociálnych nepokojov. Stagflácia predstavuje situáciu, keď ceny síce rastú, no zároveň ekonomika stagnuje.


Podľa Coface sú najviac ohrozené odvetvia automobilového priemyslu, dopravy a chemického priemyslu. Ruská ekonomika by podľa spoločnosti mala v tomto roku skončiť s recesiou vo výške 7,5 percenta.

„Vojnovým konfliktom na Ukrajine budú najviac postihnuté európske ekonomiky: v tejto chvíli spoločnosť Coface odhaduje, že v roku 2022 v nich dôjde k zvýšeniu dodatočnej inflácie o najmenej 1,5 percentuálneho bodu, kým rast HDP by sa mohol znížiť o 1 percentuálny bod. Pokiaľ by došlo k úplnému prerušeniu dodávok ruského zemného plynu, mohlo by to stáť najmenej 4 percentuálne body HDP, čím by sa rast HDP v krajinách EÚ v roku 2022 priblížil nule – pravdepodobnejšie by sa však prepadol do záporných hodnôt,“ tvrdí generálny riaditeľ Coface pre Slovenskú republiku a Česko Ján Čarný.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: