Slovenskí pekári, cukrári a cestovinári vyzývajú vládu, aby urýchlila zavedenie funkčných riešení na podporu slovenského potravinárstva. Inak podľa nich hrozí, že situácia na trhu s plynom a elektrinou neumožní množstvu potravinárskych prevádzok pokračovať v produkcii. V tlačovej správe to uviedol Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) s tým, že neistota v radoch pekárov a nečinnosť vedenia štátu totiž vedie výrobný sektor krajiny do krachu.


Zväz tvrdí, že výroba chleba, pečiva, zákuskov či cestovín je energeticky najnáročnejšia z celého potravinárskeho sektora. „Napríklad oproti mliekarom spotrebujú pekári, cukrári či cestovinári až šesťnásobne viac energie. Energetické nároky sektora sa pritom významne neznižujú ani inštaláciami najmodernejších technológií,“ uvádza SZPCC s tým, že tie najnovšie dokážu ušetriť maximálne 15 percent energií oproti technológiám z 80-tych rokov.

„Nerozumieme, prečo sa vláda neinšpiruje existujúcimi riešeniami z európskych krajín, ktoré svoje potravinárstvo i priemysel chránia pred aktuálnou nepriaznivou situáciou podporami a zastropovaním cien všetkých energií. Slovensko pritom vyrába elektrickú energiu lacno, ale podniky ju musia nakupovať extrémne draho. Vyzývame preto vládu, aby do konca septembra uviedla do praxe legislatívu a kompenzácie zvýšených nákladov na energie. Inak dôjde k zastavovaniu výroby,“ upozornil predseda predstavenstva SZPCC Milan Lapšanský.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: