Sociálna poisťovňa pripravila na svojej webovej stránke kalkulačku pre informatívny výpočet odvodov pre živnostníkov a samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) od 1. júla tohto roka. Podľa nej zistia, či im od júla alebo od októbra vznikne povinnosť platiť sociálne poistenie a zároveň si môžu vypočítať aj jeho výšku.


Do kalkulačky musia podnikatelia najprv vložiť údaj o príjmoch bez odpočítania výdavkov. Kalkulačka potom oznámi, či SZČO k 1. júlu alebo k 1. októbru 2022 vzniklo alebo naďalej trvá povinné nemocenské a dôchodkové poistenie, alebo jej poistenie zaniklo.

V prípade, že je živnostník povinný platiť poistné, môže pokračovať v jeho výpočte po kliknutí na odkaz s názvom „Vypočítaj vymeriavací základ“. Potom už kalkulačka každého vedie v návode. V prípade, že niekto pozná svoj vymeriavací základ, môže do kalkulačky zadať iba tento údaj. Po kliknutí na „Vypočítaj kalkulačka vypočíta poistné na sociálne poistenie“.

Výpočet v kalkulačke je však len informatívny. Sociálna poisťovňa bude už trradične informovať živnostníkov o zmene v ich poistení do 21. júla tohto roka. Prvú platbu za júl potom musia podnikatelia uhradiť v novej výške do 8. augusta 2022. Sociálna poisťovňa bude následne v októbri podobne informovať aj SZČO, ktoré majú predĺženú lehotu na podanie daňového priznania.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: