Za prvých päť mesiacov tohto roka stúpol počet vlámaní do bytov o viac ako 40 percent. Všeobecne pri nehnuteľnostiach ide pri medziročnom porovnaní o nárast na úrovni 24 percent. Vyplýva to zo štatistík Policajného zboru Slovenskej republiky, na ktoré upozornila poisťovňa Wüstenrot. Podľa nej to znamená, že ak bude tohtoročný trend pokračovať aj v ďalších mesiacoch, počet vlámaní sa vráti na hodnoty pred pandémiou a desať rokov klesajúci trend sa zastaví.


„Od roku 2013 možno evidovať postupný v zásade kontinuálny pokles počtu vlámaní na Slovensku. Anomáliou je rok 2021, kedy došlo za prvých päť mesiacov k významnému poklesu. Bohužiaľ, od júna čísla opäť stúpali, aj keď nedosiahli hodnoty predchádzajúcich rokov. Dôvodom boli protipadnemické opatrenia. Počas pandémie boli nehnuteľnosti obývané viac ako po iné roky v dôsledku zatvorených škôl, zákazu cestovania či práce z domu,“ podotýka analytička skupiny Wüstenrot Zuzana Adamcová.

Podľa jej slov je v každom prípade dôležité, aby majitelia nepodceňovali zabezpečenie svojich domov, bytov či chát, a investovali do kvalitných zámkov či už mechanických alebo inteligentných. „Na trhu možno nájsť aj viacero druhov kvalitných a relatívne dostupných alarmov. V ideálnom prípade sa oplatí zvoliť aj kombinácia viacerých druhov zabezpečenia,“ dodala.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: