Za marec požiadali zamestnávatelia cez systém kurzarbeit o podporu vo výške viac ako šesť miliónov eur pre viac ako 24-tisíc pracovných miest. Informovalo o tom Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR). Podpora v čase skrátenej práce, takzvaný kurzarbeit, funguje od začiatku marca. Žiadosti sa predkladajú vždy za predchádzajúci mesiac, prvýkrát preto žiadali o pomoc v apríli.


Ústredie práce eviduje za marec celkovo 239 žiadostí o podporu v čase skrátenej práce. Dôvody žiadania o podporu sa rôznia. Zamestnávatelia v žiadostiach o podporu v čase skrátenej práce uvádzajú napríklad absenciu polovodičov vo výrobe či dokonca požiar. Problémy nastávajú pri dodávkach výrobný vstupov, pri prevádzke výrobnej technológie či výpadkoch v odbyte.

Podpora v čase skrátenej práce má podobu finančnej podpory pre zamestnávateľov. Cieľom je pomôcť im preklenúť obdobie nečakaných problémov, ktoré sú mimo ich kontroly, a to bez prepúšťania. O podporu sa žiada výlučne prostredníctvom webstránky www.slovensko.sk. Každú žiadosť individuálne posudzujú úrady práce, alebo špecializovaná komisia na ústredí práce.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: