Zdraženie chleba v období vojny a energetickej krízy bolo podľa Eurostatu tretie najvyššie v Európskej únii (EÚ) a dosiahlo 32 percent. Upozornil na to Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC), ktorý tvrdí, že slovenskí pekári napriek tomu každý mesiac produkujú so stratou a voči kolegom zo všetkých okolitých krajín strácajú konkurencieschopnosť. „Štát pritom pre nich od začiatku pandémie v roku 2020 nespravil absolútne nič,“ tvrdia pekári.


Nerovné a zhoršujúce sa postavenie slovenských výrobcov potravín podľa nich dokazuje príklad porovnania s ich poľskými kolegami. Múka zo Slovenska je oproti poľskej drahšia o sto eur na tonu. „Tam totiž vláda dotuje nielen poľnohospodárov a spracovateľov, ale pomáha aj spotrebiteľom napríklad zníženými sadzbami daní. V Maďarsku či Českej republike sú jej ceny oproti Slovenskej o 50 eur nižšie,“ dodali pekári.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: