Životné minimum pre dospelú osobu by sa od júla 2022 malo zvýšiť približne o 16,30 eura na hodnotu 234,40 eura mesačne. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu SR, ktorý ministerstvu práce poskytol ukazovatele pre posúdenie každoročnej úpravy.


Sumy životného minima by sa tak mali navýšiť o 7,5 percenta, presne o takúto hodnotu medziročne vzrástli príjmy slovenských domácností na osobu v prvom štvrťroku 2022. Štatistický úrad poskytol rezortu práce zákonom určené dva ukazovatele (koeficienty), ktoré rozhodujú o navýšení životného minima vždy k 1. júlu. Ide o ceny nízkopríjmových domácností a príjmy slovenských domácností na osobu. Na úpravu životného minima sa použije ten s nižšou hodnotou.

Podľa najnovších výpočtov ceny nízkopríjmových domácností vzrástli v apríli medziročne o 11,7 percenta a príjmy slovenských domácností na osobu v prvom štvrťroku boli vyššie ako pred rokom o 7,5 percenta.

„Z oboch ukazovateľov sa v zmysle legislatívy použije pre úpravy životného minima ten, ktorý je nižší. Tento rok je to index zohľadňujúci medziročný rast príjmov na osobu počas prvého štvrťroka, čo bola hodnota 7,5 percenta. Po deviatich rokoch sa tak životné minimum bude upravovať podľa zmeny príjmov a nie podľa rastu cien,“ spresnil riaditeľ odboru štatistiky životnej úrovne obyvateľstva zo Štatistického úradu SR Róbert Vlačuha.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: