Rezort ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) plánuje zmeniť systém valorizácie penzií a pripravuje zvýšenie minimálneho dôchodku. Vyplýva to z predbežnej informácie o príprave novely zákona o sociálnom poistení. Dôvodom zmien je prudký rast inflácie, ale aj meniace sa sociálno-ekonomické prostredie.


Minimálny dôchodok je zmrazený už druhý rok po zmene bývalej vládnej koalície, ktorá ich rast naviazala na priemernú mzdu. Keby neboli zmrazené, v budúcnosti by svojou výškou predbehli zásluhové penzie. Vládna koalícia sa pri ich zmrazení dohodla, že sa k úprave vráti, keď 136 percent životného minima preskočí jej aktuálnu výšku. Z predbežnej informácie ale nie je jasné, akým spôsobom sa penzie budú rozmrazovať.

  • Vypočítajte si, ako sa zvýši váš dôchodok na kalkulačke portálu Finsider (kliknite na odkaz).

Pri valorizácii chce ministerstvo predĺžiť sledované obdobie, podľa ktorého sa dôchodky zvyšujú. Tie rastú o takzvanú dôchodcovskú infláciu za prvých šesť mesiacov daného roka. Tento parameter ukazuje, ako za prvý polrok vzrástli náklady v domácnostiach dôchodcov podľa ich nákupného správania. Po novom sa zrejme bude dôchodcovská inflácia sledovať viac mesiacov v roku.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: