Zvýšenie prídavku a daňového bonusu na dieťa zníži celkové riziko chudoby v priemere o 2,2 percentuálneho bodu (p. b.), najviac však pre deti do 18 rokov a to o 5,9 p. b. Tvrdia to analytici z Inštitútu finančnej politiky (IFP), ktorý patrí pod rezort financií.


„Najviac peňazí na zvýšený prídavok a služby deťom pôjdu k najnižšie príjmovým domácnostiam. Zvýšenie daňového bonusu má výraznejší celkový vplyv na strednú triedu,“ tvrdia analytici ministerstva financií s tým, že podľa nich si percentuálne najviac polepšia najchudobnejší.

„Vplyv opatrení s rastúcim príjmom klesá. Najvyššie príjmové domácnosti vzhľadom na nižší priemerný počet detí pocítia menšie prilepšenie. Najviac zarobí desať percent domácností s najnižším príjmom, ktorým príjmy stúpnu o viac ako osem percent. Domácnosti s najvyšším príjmom si prilepšia o menej ako jedno percento,“ dodal IFP.

Zmeny v rodinnej politike sa podľa IFP dotknú viac ako 1,1 milióna nezaopatrených detí a budú stáť okolo 1,2 miliardy eur ročne. Daňový bonus má vplyv vo výške 0,5 miliardy eur, prídavky na dieťa 0,3 miliardy eur a podpora detí cez voľnočasové aktivity 0,4 miliardy eur.

Zvýšenie prídavku a bonusu na deti zníži riziko chudoby, tvrdí Inštitút finančnej politiky
Zdroj: IFP

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: