Desiatka najväčších sprostredkovateľských spoločností na Slovensku ovláda podstatnú časť trhu. Zo 14 869 podriadených finančných agentov pre top desiatku z nich pracuje 9 269. Vyplýva to z údajov Národnej banky Slovenska.

Sprostredkovateľské spoločnosti tvrdo súperia o podiel na trhu. Podobne ako v iných odvetviach aj tu platí, že byť veľkým sa rozhodne oplatí. Väčšie firmy môžu nielen využiť úspory z rozsahu, ale majú aj lepšiu vyjednávaciu pozíciu pri rokovaní s finančnými inštitúciami. Keďže najväčšie spoločnosti dokážu zazmluvniť viac finančných firiem, ktorých produkt sprostredkúvajú, sú zaujímavejšie aj pre finančných agentov a aj samotných klientov.

Najviac agentov i najvyššie tržby

Najviac podriadených finančných agentov má trhová jednotka OVB Allfinanz Slovensko. Pracuje pre ňu 3 247 agentov. OVB vlani dosiahol aj najvyššie tržby zo všetkých spoločností vo výške 40,866 milióna eur. Čistý zisk 3,044 milióna eur však stačil až na štvrtú priečku najziskovejších spoločností.

Za OVB nasleduje v počte sprostredkovateľov Finportal, ktorý má v súčasnosti 1 640 podriadených agentov. Vlani pritom išlo o štvrtú najväčšiu firmu z pohľadu tržieb, ktoré dosiahli 21,108 milióna eur. Finportal vlani vykázal stratu 142-tisíc eur.

Tretí najvyšší počet sprostredkovateľov má Partners Group. Aktuálne je ich 1 363. Napriek tomu, že z pohľadu tržieb jej patrí druhé miesto s odstupom za OVB o necelých 600-tisíc eur, zisk Partners Group bol vlani o viac ako päť miliónov vyšší ako OVB a dosiahol 8,043 milióna.

Všetky ostatné spoločnosti z najväčšej desiatky majú menej ako tisíc podriadených agentov.

Aj s malým počtom agentov sa dajú urobiť veľké čísla

Trhová trojka Respect Slovakia má síce len 277 agentov, no vlani mala tržby z predaja vlastných služieb vo výške 38,238 milióna eur. Keďže táto firma sa zameriava predovšetkým na firemnú klientelu a poskytuje aj služby štátu, dokáže aj s menším počtom agentom atakovať najvyššie priečky. Ešte v roku 2018 jej pritom podľa tržieb patrilo prvé miesto.

Len s jedným podriadeným finančným agentom si vystačí ČSOB Leasing poisťovací maklér. Lenže týmto podriadeným agentom je najväčšia lízingová spoločnosť na Slovensku. Vďaka tomu dokázal ČSOB Leasing poisťovací maklér vlani vyprodukovať tržby 10,387 milióna eur a čistý zisk 3,336 milióna.

Aj keď väčšinu sprostredkovateľov v posledných rokoch živí najmä predaj hypoték, najviac agentov má licenciu pre sektor poistenia alebo zaistenia. Až za ním nasleduje sektor sprostredkovania úverov. 

Väčšina agentov má pritom licenciu pre viacero sektorov. V najväčšej desiatke má jeden agente v priemere licenciu pre 3,5 sektora.