Banky majú od tohto roku platiť 30 % špeciálny odvod zo svojich ziskov. Denník E upozornil, že vláda opomenula zmenu zákona skonzultovať s Európskou centrálnou bankou (ECB). To môže mať za následok, že banky sa na súde budú môcť domáhať neplatnosti tohto odvodu.

Pravidlá Európskej únie prikazujú štátom, aby zmeny v bankových pravidlách skonzultovali ešte pred ich definitívnym schválením s ECB. Jej pripomienky síce nemusia akceptovať, ale táto konzultácia je povinná. Vláda to pri zavádzaní bankového odvodu neurobila. Denníku E nesplnenie tejto povinnosti potvrdilo tlačové oddelenie ECB.

„Povinnosť konzultovať s ECB je presná a bezpodmienečná, čo znamená, že sa jej jednotlivci môžu dovolať pred vnútroštátnymi súdmi,“ píše sa podľa Denníka E v príručke pre konzultácie. Banky by tak mohli Slovensko zažalovať a súd by tak mohol vyhlásiť bankový odvod za neplatný.

Podľa tejto príručky Súdny dvor EÚ už viackrát rozhodol o tom, že zákon, ktorý bol prijatý bez predchádzajúcej konzultácie, je voči jednotlivcom nevynútiteľný.

Banky podľa Denníka E doteraz nevedeli o tom, že vláda si nesplnila túto povinnosť a preto zatiaľ nie je jasné, ako budú postupovať. Podľa Slovenskej bankovej asociácie závisí od rozhodnutia jednotlivých bánk, či tento zákon napadnú.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: