Niekto chodí bez vodičského preukazu, opitý alebo len prekročí rýchlosť. Výška pokuty za jednotlivé prehrešky sa môže výrazne líšiť. Závisí napríklad od závažnosti priestupku či od toho, či ju vodič bude ochotný zaplatiť na mieste. Portál Finsider pripravil prehľadný zoznam pokút, ktoré môžu ľudia dostať na slovenských cestách.

Ministerstvo vnútra vysvetľuje, že policajt pred uložením pokuty v blokovom konaní preskúma závažnosť priestupku. Pozerá sa najmä na spôsob jeho spáchania, následky a okolnosti, mieru zavinenia, pohnútky a osobu páchateľa priestupku. Výšku blokovej pokuty ustanovenú v sadzobníku môže potom policajt znížiť alebo zvýšiť v závislosti od závažnosti priestupku.

Na mieste sa platiť nemusí

Pokutu v blokovom konaní možno uložiť len v prípade, že priestupok je spoľahlivo zistený a vodič je ochotný ju zaplatiť. Polícia to ale na mieste môže riešiť aj obyčajným napomenutím vodiča. To platí len v prípade, ak priestupok nie je taký vážny, že zaň hrozí zákaz činnosti alebo prepadnutie veci. Napomenutie sa ale nepovažuje za sankciu.

Ľudia tiež majú možnosť odmietnuť pokutu zaplatiť na mieste. Buď kvôli tomu, že s ňou nesúhlasia, alebo pri sebe jednoducho nemajú peniaze. V prvom prípade odmietnutia sa vec postúpi na dopravný inšpektorát, kde sa priestupok bude prešetrovať. Keď už niekto zaplatí pokutu na mieste, nemôže sa odvolať či žiadať o prešetrenie.

V prípadoch, kedy vodič pri sebe nemá peniaze na zaplatenie pokuty, hoci by chcel, mu polícia vydá blok s poučením, ako ju môže zaplatiť, dokedy a čo sa stane, ak to neurobí. Prevzatie pokutového bloku musí vodič na mieste aj potvrdiť. Na mieste sa spravidla ukladá bloková pokuta od sumy 33 eur až do tisíc eur. Vtedy musí byť priestupok vážny.

Pokuty 2024
Výška pokuty 2024 za jednotlivé prehrešky sa líši. (zdroj foto: Polícia Slovenskej republiky/Facebook)

Pokuty 2024 (prehľad):

Pokuty na cestách si rozbalíte po kliknutí na tlačidlo podľa typu priestupku.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: