Dva roky dozadu bola práca z domu často nedostupná alebo len veľmi zriedkavá. Firmy ponúkali takzvaný home office skôr ako benefit, ktorý môžu ľudia využiť niekoľkokrát za mesiac. Podľa analýzy portálu Profesia.sk je však práca z domu v ponukách firiem čoraz častejšia.

Čo je to práca z domu?

Zamestnanie na diaľku sa podľa slovenskej legislatívy oficiálne nazýva telepráca či domácka práca. Zákonník práce ich rozlišuje podľa toho, či sa vykonávajú príležitostne alebo pravidelne z domu. Podľa toho pri nich potom platia rôzne pravidlá napríklad pri mzde či refundácii nákladov na prácu z domu.

Z analýzy Profesie vyplýva, že napríklad počet pracovných ponúk za druhý štvrťrok 2019, ktoré mali zamestnanci vykonávať pravidelne z domu, bolo len 134. Z celkovej ponuky predstavoval tento počet približne 0,2 percenta. Trendy v inzerátoch však výrazne zmenila pandémia.

Pri porovnaní rovnakého obdobia počas tohto roka sa počet ponúkanej práce z domu zvýšil o dve percentá. Celkovo bolo za druhý štvrťrok tohto roka 1 777 ponúk na teleprácu. Podľa portálu tento trend pokračuje aj v treťom štvrťroku. Firmy od 1. júla do 26. augusta tohto roka uverejnili ďalších 1 050 podobných ponúk.

Podiel ponúk len na prácu z domu:

Práca z domu

Ktoré profesie nechodia do kancelárie?

Podľa analýzy je spomedzi inzerátov práca z domu najrozšírenejšia v informačných technológiách. „V treťom kvartáli 2021 sa aktuálne ponúka vo viac ako 13 percent inzerátov v tomto sektore. Práca na diaľku je ďalej najrozšírenejšia v prekladateľstve, médiách a marketingu,“ informuje Profesia.sk.

Ponuky v odvetviach, kde sa pracuje len z domu:

Práca z domu

Celkovo je práca z domu podľa Profesie najrozšírenejšia pri tých prácach, ktoré vyžadujú isté programátorské skúsenosti. „Túto skutočnosť mohlo ovplyvniť aj to, že firmy v IT majú dlhodobý problém s hľadaním špecialistov na programátorské inzeráty práce,“ vysvetľuje možnú príčinu pracovný portál.

Firmy tak začali uchádzačom ponúkať aj možnosť pracovať z akéhokoľvek miesta, čím si vedia zvýšiť cieľovú skupinu ľudí, ktorí na inzerát budú reagovať. To v praxi znamená, že zamestnávatelia už nie sú limitovaní hľadaním ľudí, ktorí bývajú alebo chcú bývať v okolí ich sídla.

Okrem programátorov a iných povolaní v IT sektore je tiež práca z domu najviac ponúkaná v pracovných inzerátov na pozíciu napríklad editora, grafika, prekladateľa, novinára či copywritera.

Pracovné ponuky, pri ktorých sa pracuje iba z domu:

Práca z domu