Minimálna mzda od januára stúpne o 54 eur. Príplatky za prácu sa ale zo svojej súčasnej úrovne nepohnú. Dôvodom je zmena zákona, ktorá prebehla ešte v roku 2020. Kým predtým bol ich rast viazaný automatickým výpočtom podľa výšky hodinovej minimálnej mzdy, po novom sú určené pevne v zákone. Ich výšku by tak musel iniciovať rezort ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina), ktorý sa na to zatiaľ nechystá.

Keď sa portál Finsider ministerstva práce pýtal, či plánuje zvyšovať príplatky za prácu, priamej odpovedi sa rezort vyhol. Tlačový odbor len potvrdil, že výška príplatkov je určená pevnou sumou v Zákonníku práce či väzbou na priemerný zárobok zamestnanca. Zmena hodinovej minimálnej mzdy od 1. januára budúceho roka tak nebude mať vplyv na výšku príplatkov zamestnancov.

O príplatkoch ale s ministrom práce už hovorila Konfederácia odborových zväzov (KOZ SR). „Povedal, že je ochotný o tom rokovať a podobnú ochotu som cítila aj zo strany zamestnávateľov. Systém ale treba opäť nastaviť tak, aby príplatky za prácu v noci alebo cez víkendy rástli. Diskusia bude už len o tom, ako to urobiť,“ prezradila v rozhovore pre Finsider prezidentka KOZ SR Monika Uhlerová.

Stále je otázne, či sa na opätovnom raste ministerstvo, odborári a firmy dohodnú ešte v tomto roku a akú bude mať prípadná novela účinnosť. Podľa šéfky odborárov ale platí, že kým je rast príplatkov v tejto chvíli zákonne zmrazený, nič nebráni odborom a firmám si ho dojednať v kolektívnych zmluvách.

Stúpne len príplatok za pohotovosť

Príplatky za prácu sú v súčasnosti rozdelené do dvoch kategórií. Buď je ich suma priamo určená v zákone, alebo sú naviazané na priemernú či minimálnu mzdu. Legislatíva pevne určuje príplatky za prácu cez víkendy, noc, sťažený výkon práce, prácu cez sviatok u dohodára a za neaktívnu pracovnú pohotovosť mimo pracoviska.

Príplatok za prácu cez víkend či nočnú prácu môže byť v niektorých firmách aj znížený. Musí ale ísť o takú prácu alebo pracovné podmienky, ktoré vyžadujú jej pravidelné vykonávanie v sobotu, nedeľu alebo v noci. Pri nočnej sa ale príplatok môže znížiť len vtedy, ak ide o takzvané nerizikové povolanie.

Na priemernú mzdu daného zamestnanca sú naviazané príplatky za prácu cez sviatok a takzvaný nadčas. Na hodinovú minimálnu mzdu je potom naviazaný len príplatok za neaktívnu pracovnú pohotovosť na pracovisku. Minimálna hodinová mzda bude od januára na úrovni 4,023 eura.

Príplatky za prácu v roku 2022 a 2023:

Príplatok za:Suma/výpočet (nepravidelná práca)Znížená suma (pravidelná práca)
sobotu1,79 eura1,61 eura
nedeľu3,58 eura3,22 eura
nočnú (nerizikové povolanie)1,43 eura1,25 eura
nočnú (rizikové povolanie)1,79 euranemôže sa znížiť
sviatok (zamestnanec)100 % priemernej mzdy zamestnancanemôže sa znížiť
sviatok (dohodár)3,58 euranemôže sa znížiť
Príplatok za nadčas (nerizikové povolanie)25 % priemernej mzdy zamestnancanemôže sa znížiť
Príplatok za nadčas (rizikové povolanie)35 % priemernej mzdy zamestnancanemôže sa znížiť
Príplatok za sťažený výkon práce0,72 euranemôže sa znížiť
Príplatok za neaktívnu pracovnú pohotovosť mimo pracoviska0,72 euranemôže sa znížiť
Príplatok za neaktívnu pracovnú pohotovosť na pracoviskuVýške pomernej časti základnej zložky mzdy, najmenej vo výške minimálnej hodinovej mzdy 3,58 eura (4,023 eura*)nemôže sa znížiť
*Príplatky za prácu od 1. januára 2023 podľa hodinovej minimálnej mzdy.

Odborári a firmy sa dohodli aj vďaka príplatkom

Podľa M. Uhlerovej boli aj zmrazené príplatky jedným z dôvodov, vďaka ktorým našli zamestnávatelia a odborári spoločnú reč v prípade minimálnej mzdy. „Zhode odborov a zamestnávateľov tak bránili (v minulosti, pozn. redakcie) náklady, ktoré by firmám stúpli pri vyššej minimálnej mzde cez príplatky. Tým však nechcem povedať, že súhlasím so zmrazenými príplatkami. Určite by mali rásť a byť vyššie,“ povedala šéfka odborárov v rozhovore pre Finsider.

V polovici júla sa tak na rokovaní firiem a odborárov zrodila historická dohoda a budúcoročná minimálna mzda bude rásť zo súčasných 646 eur na 700 eur mesačne. Zvýšenie najnižšej mzdy o 54 eur odôvodnili aj výrazným nárastom inflácie. Navrhovaná sadzba má podľa nich pomôcť eliminovať negatívne dopady na slovenské domácnosti.

Už sa pritom nemôže stať, že by sa avizovaná suma nezmenila podľa dohody. „V zmysle príslušnej legislatívy je vláda zaviazaná zhodu sociálnych partnerov rešpektovať,“ napísali firmy a odbory v spoločnom vyhlásení. Dohodu o určení sumy mesačnej minimálnej mzdy zástupcovia zamestnávateľov a zamestnancov už predložili aj ministerstvu práce.

Sumy mesačnej a hodinovej minimálnej mzdy na príslušný kalendárny rok ministerstvo práce potom oznámi v zbierke zákonov najneskôr 1. novembra tohto roka.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: