Slovenskí pekári, cukrári a cestovinári odmietajú návrh vlády, ktorá chce zaviesť testovanie svojich zamestnancov na vlastné náklady. V prípade pekární by išlo o náklady aj v stovkách tisíc eur mesačne. Upozorňuje na to výkonný riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Milan Lapšanský. Podľa jeho slov pekári tieto náklady nedokážu znášať a museli by výrobu pozastaviť, alebo opäť drasticky zvýšiť svoje predajné ceny.
„Vláda prenáša zodpovednosť štátu na zamestnávateľov. V prípade pekárov nebola schopná ani za viac ako rok a počas úradovania dvoch ministrov pôdohospodárstva navrhnúť kompenzačné opatrenia. Teraz sa chystá zaviesť pre zamestnávateľov novú testovaciu daň. Pekári sú v ekonomickej situácii, ktorá jednoducho neumožňuje mesačne navyšovať náklady o stovky tisíc eur. Kontrakty s odberateľmi majú uzatvorené a obchodníci ich nechcú otvárať,“ tvrdí.
M. Lapšanský vysvetľuje, že pekárne potrebujú na zabezpečenie dodávky chleba a pečiva obyvateľom krajiny „kritickú“ masu zamestnancov. Tých by museli testovať minimálne každý druhý deň. „Pre jednu priemerne veľkú priemyselnú pekáreň to predstavuje nové náklady 3 000 eur na jediné antigénové a až 15-tisíc eur na jedno PCR testovanie. Mesačne by tak išlo o zhruba 200-tisíc eur na jednu priemyselnú pekáreň,“ dodal. Výroba by sa tak bola pre nich stratová.
Prečítajte si ďalšie články na túto tému: