Allianz – Slovenská poisťovňa vlani odhalila 2 950 pokusov o poisťovacie podvody za viac ako 15 miliónov eur. Informovala o tom v tlačovej správe a počas on-line tlačovej konferencie. Podiel odhalených podvodov z celkovej sumy vyplateného poistného plnenia tvorilo osem percent. V minulosti to bolo zhruba päť percent.


„Je to najvyššia suma, ktorú sa nám doteraz podarilo uchrániť. Medziročne je to nárast až o 59 percent. Výška podvodov stúpla v poistení majetku, priemyslu, podnikateľov, v havarijnom aj životnom poistení,“ vysvetľuje vedúca oddelenia kontroly a špeciálnych činností Allianz Jaroslava Kováčiková. Priemerná výška poisťovacieho podvodu stúpla medziročne o 42 percent na 5 139 eur.

V rámci regiónov dominujú v celkovom počte poisťovacích podvodov najmä Žilinský (432), Bratislavský (402) a Nitriansky kraj (348). V majetkovom poistení Allianz zachytila najviac podvodov v okresoch Bratislava, Košice, Žilina, Nitra a Trnava. Najviac autičkárov je v okresoch Bratislava, Košice, Trnava, Žilina a Liptovský Mikuláš. Pokusy o podvod v životnom a úrazovom poistení zas prevládajú v okresoch Banská Bystrica, Nitra, Martin, Levice, Galanta, Nové Zámky, Topoľčany, Prievidza a Považská Bystrica.

Poisťovňa na tlačovej konferencii vysvetlila, že podvody páchajú aj organizované skupiny. Eviduje napírklad prípady spolupráce na podvode medzi lekárom, pacientom a sprostredkovateľom. Už tradične sa odhaľujú skupiny autičkárov alebo ľudí, ktorí sú podozriví z krádeže či zakladania požiarov. Niektoré vyšetrovania by podľa poisťovne mohli napomáhať aj k odhaľovaniu organizovaných skupín. O tom ale môže rozhodnúť len súd.

Odhalené podvody tiež často končia trestným oznámením. Poisťovňa ich v minulosti podávala až po svojom vlastnom vyšetrovaní, no často neboli úspešné. V súčasnosti sa začína spolupráca s políciou už pred podaním oznámenia a pri vyšetrovaní. za podvody sa ukladajú peňažné a podmienečné tresty, no maximálna sadzba je 15 rokov väzenia.

O niektorých prípadoch, ktoré poisťovňa vyhodnotí ako poisťovací podvod, sa ale na súde končia inak. Ten môže rozhodnúť, že o podvod nešlo. Podľa poisťovne Allianz ale ide zlomok prípadov.

Poisťovňa pri odhaľovaní podvodov v rámci svojej skupiny spolupracuje aj so vyšetrovateľmi z Česka, Maďarska, Talianska, Nemecka či Rakúska. Niektoré podvody ale poisťovne odhaliť nevedia, celosvete sa hovorí o 20 percentách prípadov.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: