Slovenská asociácia na ochranu práv poškodených chce podať hromadnú pripomienku k návrhu novely zákona o PZP, ktorý je v súčasnosti v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Na podanie hromadnej pripomienky je potrebné, aby petíciu podpísalo najmenej 500 ľudí. Medzi predkladateľmi hromadnej pripomienky sú napríklad bývalý šéf Slovenskej kancelárie poisťovateľov Imrich Fekete, či Oliver Borko zo spoločnosti Efiba, ktorá organizuje konferencie Sibaf fórum.


Autorom hromadnej pripomienky k novele zákona o PZP sa nepáči, že „navrhovaná legislatívna zmena neposilňuje práva poistených a poškodených, naopak, zvýhodňuje pozíciu poisťovní.“ Asociácia preto s tímom odborníkov pripravila návrhy, ktoré „implementujú platné európske smernice, slovenskú judikatúru, vrátane rozhodnutí Ústavného súdu a to v prospech poškodených a vodičov.“

Iniciátor pripomienky chce docieliť napríklad rozšírenie nárokov poškodených z povinného zmluvného poistenia a ich zosúladenie s európskymi smernicami a rozhodnutiami súdneho dvora EÚ. Zároveň chce zvýšiť ochranu poistených pred možnými regresmi zo strany poisťovní. Posilniť chce aj pozíciu poškodených voči poisťovniam pri získaní poistného plnenia.

Asociácia by chcela okrem toho aj zaviesť opatrenia na zníženie počtu nepoistených vozidiel a sankcií pre neplatičov, keďže na nich doplácajú ostatní vodiči. Medzi navrhované zmeny patrí aj zavedenie možnosti elektronickej komunikácie pre určené prípady.

Podpísať hromadnú pripomienku je možné na tejto internetovej stránke. Pripomienkové konanie končí 21. júla 2023.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: