Medzi najčastejšie typy problémov, s ktorými klienti prichádzajú do bezplatných dlhových poradní, sú exekúcie a vymáhanie dlhov. Na pobočky častokrát prídu ľudia, ktorí prišli o prácu, prešli rozvodom alebo inými životnými okolnosťami, ktoré zásadným spôsobom zmenili ich finančnú situáciu alebo ľudia oklamaní rôznymi podvodmi. Informovalo o tom ministerstvo práce v tlačovej správe.


Minulý týždeň si poradcovia na školení Národnej banky Slovenska (NBS) zvyšovali kvalifikáciu a zručnosti pri právnom a ekonomickom poradenstve. Podľa rezortu práce tak budú vedieť lepšie pomôcť ľuďom vysporiadať sa s životnou situáciou. „Pripravia plán riešenia pre konkrétnu situáciu klienta, nastavení splátkového kalendára, ale pomôžu aj s inými starosťami v osobnej či právnej sfére,“ tvrdí rezort práce.

Na Slovensku je v súčasnosti otvorených 20 pobočiek, pričom v blízkej budúcnosti otvoria dlhové poradne vo zvyšných 26 mestách, kde pôsobia úrady práce. Aktuálne sú poradne dostupné v Bratislave, Leviciach, Nitre, Nových Zámkoch, Trnave, Trenčíne, Banskej Bystrici, Banskej Štiavnici, Žiari nad Hronom, Lučenci, vo Zvolene, v Žiline, Bardejove, Košiciach, Michalovciach, Poprade, Prešove, Rožňave, Spišskej N. V., Trebišove a vo Vranove nad Topľou.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: