Bezplatné dlhové poradne, ktorých je v súčasnosti 20 na celom Slovensku, využilo celkovo 810 klientov. Upozornilo na to ministerstvo práce s tým, že k existujúcim poradniam pribudne ešte 26 ďalších. Odborníci v poradniach asistujú pri tvorbe plánu riešenia pre konkrétnu situáciu klienta, nastavení splátkového kalendára či s inými ťažkosťami v osobnej či právnej sfére.


„Odborníci v bezplatnej dlhovej poradni úspešne pomohli napríklad klientke, ktorej manžel dostal kvôli závislostiam celú rodinu do začarovaného kruhu dlhov. Poradcovia jej pomohli vytvoriť splátkový kalendár úveru v spolupráci s bankou. Poradili jej, ako komunikovať s manželom a ako najlepšie spravovať rodinné financie tak, aby v budúcnosti nedochádzalo k nepremyslenému zadlžovaniu celej domácnosti,“ popisuje príklad prípadu rezort práce.

Pomoc v poradni v Bratislave vyhľadala aj mladá dáma, ktorú jej bývalý partner primäl vziať si na seba úver. „Ten však následne nevládala splácať a partner sa medzičasom vytratil. Zvažovala preto osobný bankrot. Vysvetlili sme jej dôsledky rôznych alternatívnych riešení jej situácie a pomohli sa vyhnúť nevýhodnému rozhodnutiu, ktoré by jej v budúcnosti veľmi komplikovalo život,“ uvádza poradca bezplatnej dlhovej poradne v Bratislave.

Bezplatné dlhové poradne v sebe spájajú trojzložkové poradenstvo – právnu, ekonomickú a psychologickú pomoc. V súčasnosti sa nachádzajú v Bratislave, Leviciach, Nitre, Nových Zámkoch, Trnave, Trenčíne, Banskej Bystrici, Banskej Štiavnici, Žiari nad Hronom, Lučenci, Zvolene, Žiline, Bardejove, Košiciach, Michalovciach, Poprade, Prešove, Rožňave, Spišskej Novej Vsi, Trebišove a vo Vranove nad Topľou.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: