Celoročné tržby maloobchodu za minulý rok medziročne vzrástli o 4,3 percenta. Informoval o tom Štatistický úrad SR. Z podielovo významných štruktúr maloobchodu pozitívny výsledok odvetvia ovplyvnil najmä medziročný rast tržieb hypermarketov a supermarketov o 3,6 percenta a zvýšenie tržieb špecializovaných predajní s ostatným tovarom, kam patria napríklad drogérie, ale aj predajne obuvi či textilu o 13,7 percenta.


Naopak, výsledok celého odvetvia negatívne ovplyvnili vývoj tržieb čerpacích staníc a predaja mimo predajní vrátane zásielkového predaja. Ich tržby medziročne síce medziročne dosiahli vyššiu hodnotu, ale po zohľadnení inflácie a prepočte na stále ceny sa ich tržby medziročne prepadli, pri čerpacích staniciach o 0,3 percenta, pri predaji mimo predajní o viac ako päť percent.

Pozitívny výsledok podporil aj viac ako 14-percentný rast tržieb v špecializovaných predajniach s PC a IKT zariadeniami, ako aj v predajniach s potravinami, nápojmi a tabakom. Nárast tržieb veľkoobchodu dosiahol 16,2 percenta (v bežných cenách) a predaj a oprava motorových vozidiel vzrástla o sedem percent (v stálych cenách).

Uvoľnenie opatrení spojených s pandémiou sa prejavilo takmer dvojnásobným rastom tržieb v ubytovaní a približne o pätinu sa zvýšili aj tržby v reštauráciách a pohostinstvách.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: