Ponukové ceny nehnuteľností na Slovensku v prvom štvrťroku 2022 medziročne vzrástli o 23,3 percenta. Vyplýva to zo štatistík Národnej banky Slovenska (NBS). Medzikvartálne tempo rastu sa tiež výrazne zrýchlilo a dosiahlo 8,5 percenta. Ceny bytov rástli výraznejšie ako ceny domov. Finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik hovorí, že ďalšie zrýchlenie rastu cien v porovnaní so záverom minulého roka sa dalo očakávať.


Podľa jeho slov sa totiž kľúčové faktory nezmenili a ostali naklonené vysokému tempu rastu. Ide najmä o slabú ponuku bytov na predaj a zatiaľ lacné hypotéky.

„V prvom kvartáli bolo v ponuke naďalej veľmi málo bytov, dokonca v Bratislave sa ponuka bytov v novostavbách zmenšila na historicky najnižšiu úroveň 1 660 bytov. Aj keď úrokové sadzby hypoték začali od januára postupne rásť, do konca marca sa stále držali na veľmi nízkej, všeobecne dostupnej úrovni,“ vysvetľuje M. Búlik s tým, že nové hypotéky mali v marci priemernú úrokovú sadzbu 1,03 percenta.

„Inak povedané, noví žiadatelia mohli v 1. kvartáli 2022 získať hypotéku za veľmi výhodných podmienok a ľudia s hypotékami si úver dokázali navýšiť a refixovať s veľmi nízkym úrokom. K tomu sa pridáva stále vysoká úroveň úspor obyvateľstva a nízka nezamestnanosť, na ktorej sa zatiaľ nijako neprejavilo predikované spomaľovanie slovenskej ekonomiky v dôsledku vojny na Ukrajine,“ hovorí analytik.

Podľa M. Búlika sa dá sa očakávať v druhom štvrťroku istý pokles dopytu po hypotékach. „Rozhodujúce je, aké tempo zvyšovania úrokov v bankách v druhom kvartáli uvidíme,“ dodal.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: