Kým v minulom roku ceny nových nehnuteľností dynamicky rástli, počas prvých troch mesiacov tohto roka medzikvartálne klesli o 2,8 percenta. Informoval o tom Štatistický úrad SR. Ceny existujúcich nehnuteľností medzikvartálne mierne zvýšili o 0,9 percenta.


V medziročnom porovnaní kupujúci zaplatili za domy a byty v priemere o 7,6 percenta vyššie sumy, tempo rastu cien ale tretí štvrťrok po sebe spomaľovalo. Na tomto stave malo podľa štatistikov zásadný podiel výrazne pribrzdenie rastu cien nových nehnuteľností, ktoré sa počas prvého štvrťroka 2023 predávali za ceny len o 4,2 percenta vyššie ako pred rokom. Ceny existujúcich nehnuteľnosti boli medziročne vyššie o takmer deväť percent.

Najvyššie medziročné zvýšenie cien nehnuteľností pretrvalo v Trnavskom a Trenčianskom kraji. Dynamika medziročných nárastov však podľa štatistikov výrazne spomalila v Bratislavskom kraji. Výnimkou bol len región Nitrianskeho kraja, kde hodnota medziročného rastu cien stúpla. V Žilinskom a Banskobystrickom kraji už ceny mierne klesli aj v medziročnom porovnaní.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: