Ceny priemyselných výrobcov pre slovenský trh boli v novembri tohto roka medziročne vyššie o 38,1 percenta. Informoval o tom Štatistický úrad SR. Podľa štatistikov išlo o výrazné spomalenie dynamiky rastu cien výrobcov, predošlé tri mesiace totiž rast cien u výrobcov prekračoval úroveň 50 percent. Ceny priemyselných výrobcov na export medziročne vzrástli o 14,3 percenta.


Poľnohospodárski výrobcovia predávali v novembri rastlinné výrobky za ceny medziročne vyššie o 41 percent, pričom tento rast ťahali najmä medziročne o 48 percent drahšie obilniny. Živočíšne výrobky boli v porovnaní s minuloročným novembrom drahšie o 35 percent, pričom dynamiku svojho rastu zvyšujú nepretržite od januára tohto roka.

Ceny stavebných prác boli v novembri medziročne vyššie o 19,1 percenta, v súhrne za jedenásť mesiacov tohto roka stavebné práce vzrástli o takmer 18 percent. Ceny materiálov spotrebovávaných v stavebníctve boli medziročne vyššie o 13 percent, v porovnaní s októbrom však mierne klesli. V súhrne od začiatku roka rast dosiahol takmer 24 percent.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: