Tento rok bude v rámci intenzívnejšieho sledovania nákladov zo strany firiem a optimalizovania procesov, ktoré sa týkajú aj oblasti ľudských zdrojov, prelomový. Tvrdí to Asociácia personálnych agentúr Slovenska (APAS) a predikuje, že zamestnávatelia budú v tomto roku očakávať od svojich pracovníkov vyšší a kvalitnejší výkon, tí zase uznanie, vyššiu mzdu aj viac benefitov.


„Rok 2023 bude prelomový. Či sa slovenská ekonomika udrží na terajšej úrovni, vrátane nezamestnanosti, bude závisieť od opatrení, ktoré vláda poskytne zamestnávateľom. Ak budú musieť znižovať náklady, tak je len ťažko predstaviteľné, že by riešili nárast pracovnej sily,“ tvrdí prezidentka APAS Zuzana Rumiz s tým, že stav nezamestnanosti bude závisieť od rôznych faktorov.

Ide napríklad o rast energií, rast nákladov na vstupné suroviny, narušenie dodávateľského reťazca a podobne, pričom väčšina vlád v rámci EÚ sa snaží tieto negatívne faktory znížiť, aby ich firmy ostali konkurencieschopné. Vládne rozhodnutia tak budú zásadné. Ak nebudú dostatočné, môže to viesť k zvyšovaniu nezamestnanosti.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: