Koncesionárske poplatky by mali byť od 1. júla tohto roka definitívne zrušené. Vyplýva to z nového zákona o dani z osobitnej stavby, ktorý ešte na konci vlaňajšieho decembra prešiel parlamentom. Ich zrušenie prešlo ako pozmeňujúci návrh k tomuto zákonu. Keďže ide o hlavný príjem Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), po novom bude táto verejnoprávna inštitúcia financovaná príspevkom zo štátneho rozpočtu. Tento rok by mala televízia takto získať vyše 41 miliónov eur.

O návrhu na zrušenie poplatkov budú musieť poslanci rozhodovať ešte raz. Na začiatku januára zákon totiž vetovala prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová. Jej námietky nesmerovali k zrušeným koncesionárskym poplatkom, ale k samotnej dani z osobitnej stavby. Prezidentka navrhuje, aby bola celá časť o novej dani z novely odstránená a aby parlament na najbližšom rokovaní zákon opäť schválil s touto zmenou. Vetovaná časť sa týka zdanenia tranzitného plynu.

Koncesionárske poplatky zaťažujú hlavne firmy

Zrušenie poplatkov za rozhlas a televíziu cez pozmeňujúci návrh pretlačil poslanec Marián Viskupič (SaS). „Navrhuje sa zrušenie úhrady za služby verejnosti poskytované RTVS, tzv. koncesionárskych poplatkov, a nahrádza ich nárokovateľným príspevkom zo štátneho rozpočtu v zákonom stanovenej výške, ktorý sa bude každoročne valorizovať o mieru inflácie,“ uviedol poslanec v návrhu.

Za televíziu a rozhlas platí každá domácnosť, ktorá odoberá elektrinu. Túto povinnosť majú aj pre firmy, ktoré zamestnávajú aspoň troch zamestnancov. Výška koncesionárskeho poplatku je 4,64 eura na domácnosť. Pri firmách sa výška poplatku odvíja od celkového počtu zamestnancov. Pri troch a viac začína poplatok na rovnakej úrovni, akú platia domácnosti. Celková suma môže byť pri väčších firmách aj v stovkách eur mesačne.

Firmy aj ľudia musia koncesionárske poplatky uhrádzať aj vtedy, keď nemajú žiadne rádio alebo televízor. Preto je podľa M. Viskupiča poplatok nespravodlivý, neetický a diskriminačný. „Ak chce štát poskytovať občanom služby RTVS ako verejnoprávneho média, musí vyčleniť na jeho financovanie prostriedky z daní, ktoré občania štátu už odvádzajú a nie zaťažovať verejnosť ďalšími osobitnými poplatkami,“ napísal poslanec.

Koncesionárske poplatky
Koncesionárske poplatky by mali byť od 1. júla tohto roka definitívne zrušené. (Ilustračné foto: Freepik)

Zmenu ocenili hlavne zamestnávatelia. Firmy združené v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) dlhodobo verejne upozorňovali, že výber koncesionárskych poplatkov je neefektívny, administratívne náročný a pre podnikateľský sektor škodlivý. Podľa firiem nebola medzi úhradou poplatku, jeho výškou a reálnym využívaním poskytovaných služieb žiadna súvislosť.

Televíziu a rozhlas bude platiť štát

Verejnoprávnu televíziu posledných pätnásť rokov živil cez koncesionárske poplatky hlavne podnikateľslý sektor. Zmena preto počíta aj s tým, že namiesto poplatkov bude RTVS financovaná zo štátneho rozpočtu. Tento rok by malo ísť o sumu 41,5 milióna eur. Prvýkrát sa miera príspevku zvýši o infláciu v budúcom roku. Vtedy by už malo ísť o 83 miliónov eur na rok.

Suma príspevku zo štátneho rozpočtu na tento rok bola vypočítaná podľa najvyššej sumy, ktorá bola dosiahnutá výberom koncesionárskych poplatkov za jeden rok. M. Viskupič pripúšťa, že návrh bude mať negatívny vplyv na rozpočet. „Avšak, len samotné ročné náklady na výber sú na úrovni 2,5 milióna eur. V čase vysokej inflácie toto opatrenie bude vlastne priamou pomocou pre domácnosti či firmy a zároveň sa aj zníži byrokratická záťaž,“ dodal poslanec.

RTVS má v tiež zákone definované, za akých podmienok príspevok získa a na čo ho môže použiť. Peniaze bude dostávať vždy do konca januára v roku, za ktorý sa bude príspevok z rozpočtu poskytovať. Výhodou by malo byť odbúranie každoročného vyjednávania medzi vládou a vedením televízie o dofinancovaní. Predseda SaS Richard Sulík tiež po schválení zákona povedal, že nezávislosť televízie tak bude oveľa väčšia.

S tým, že sa definitívne zrušia koncesionárske poplatky, súhlasilo aj ministerstvo kultúry. Jeho vedenie súhlasilo s týmto krokom aj vzhľadom na to, že do návrhu zákona presadilo valorizačný mechanizmus. „Veríme tak, že sa podarí zachovať verejnoprávny charakter tejto inštitúcie aj v ďalších rokoch bez ohľadu na to, kto bude pri moci,“ napísal rezort na sociálnej sieti. Ministerstvo chcelo koncesionárske poplatky pre firmy zmeniť už vlani v septembri.

K peniazom, ktoré tento rok RTVS dostane z príspevku, sa pridá ďalších 23 miliónov eur vďaka zmluve so štátom a osem miliónov eur ako kompenzácia za ľudí oslobodených od platenia. Zdravotne ťažko postihnutí ľudia totiž platia polovičnú sadzbu a dôchodcovia sú od platenia úplne oslobodení.

Koncesionárske poplatky bude RTVS vyberať ešte do konca júna tohto roka. Od júla ich už bude len vymáhať od firiem či domácností, ktoré ich predtým za niektoré mesiace nezaplatili. Poslanci musia zákon aj schváliť so zmenami, ktoré navrhla prezidentka, alebo prelomiť jej veto.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: