Zdražovanie na Slovensku výrazne spomaľuje. Vo februári dosiahla medziročná inflácia 3,4 percenta. Pomalšie ceny naposledy rástli pred vyše dvomi rokmi. Informoval o tom Štatistický úrad SR.


„Utlmovanie rastu sa prejavilo najmä pri potravinách, výraznejšiemu spomaľovaniu zdražovania však zabránili vyššie ceny za alkohol a tabak. Medzimesačne vzrástli najmä ceny tabakových výrobkov, dopravných služieb, pohonných látok, ako aj tovarov a služieb pre údržbu domácnosti,“ uviedla hovorkyňa Štatistického úradu Jana Morháčová.

Medziročne boli vyššie ceny boli vo všetkých výdavkových skupinách domácností. Dvojciferný rast zostal vo vzdelávaní a aktuálne pod vplyvom zvýšenia spotrebnej dane stúpla miera inflácie na dvojcifernú hodnotu aj pri alkohole a tabaku. Ceny tabaku stúpli o 12,5 percenta a destiláty boli medziročne drahšie o 21,4percenta.

„Najväčší vplyv na celkovú infláciu v rámci medziročného porovnania mali naďalej ceny potravín s nealko nápojmi. Tempo ich zdražovania prudko spomalilo a prvýkrát od novembra 2021 bolo miernejšie než celkový rast spotrebiteľských cien. Vo februári dosiahla inflácia pri potravinách medziročnú hodnotu 3,3 %. Medziročne vyššie ceny zaznamenalo 7 z 9 zložiek potravín, ale okrem ovocia s dvojciferným rastom vo všetkých zložkách zdražovanie spomaľovalo. Menej ako pred rokom spotrebitelia platili len za mlieko, syry a vajcia o 3,7 % a za oleje a tuky o 7,5 %,“ vraví J. Morháčová.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: