Celkovo na Slovensku počet obyvateľov v produktívnom veku klesol za desať rokov o viac ako 230-tisíc. Ich počet klesal vo všetkých krajoch s výnimkou Bratislavského, kde počet obyvateľov v produktívnom veku vzrástol o viac ako 35-tisíc. Upozornila na to Národná banka Slovenska (NBS), ktorá sa odvoláva aj na údaje zo sčítania obyvateľstva.


Každý tretí obyvateľ Slovenska je v neproduktívnom veku. Od posledného sčítania v roku 2011 pribudlo celkovo viac ako 50-tisíc obyvateľov a aktuálne na Slovensku žije približne 5,45 milióna obyvateľov. Ekonomická závislosť sa za desať rokov zvýšila o viac ako 10 p. b. a v roku 2021 dosiahla 49,2 percenta. Najviac sa pritom zvýšila v Bratislavskom kraji (14,4 p. b.) a naopak najmenej v Prešovskom kraji o 7,8 p. b.

Ekonomická závislosť seniorov sa zvýšila trojnásobne viac, ako závislosť detí. Zvýšenie závislosti seniorov bolo podľa NBS medzi krajmi relatívne rovnomerné. Za zmenou ekonomickej závislosti seniorov je podľa centrálnej banky vo väčšine krajov zvýšenie počtu seniorov a zníženie počtu obyvateľov v produktívnom veku.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: