Národná banka Slovenska (NBS) v roku 2022 vykázala hospodársku stratu vo výške 156 miliónov eur. Centrálna banka tvrdí, že túto strata vznikla v dôsledku toho, že pomáhala ekonomike. Podľa NBS sú straty centrálnych bánk „odvrátenou stranou mesiaca“ podpory v ťažkých časoch.


Centrálna banka vysvetľuje, že počas uplynulých turbulentných rokov bolo nevyhnutné, aby centrálne banky niekoľkokrát rozprestreli záchrannú sieť. „Bez nej by mal dnes finančný sektor, podniky a vlády problémy, z ktorých by sme sa dostávali roky. V niektorých prípadoch by tieto problémy boli pre mnohých likvidačné. Milióny ľudí by prišlo o prácu a úspory,“ tvrdí NBS.

Pomoc zo strany centrálnych bánk sa dá podľa NBS ilustrovať na tom, koľko naša vláda vďaka nízkym úrokovým sadzbám a programom nákupu aktív ušetrila. „K začiatku tohto roka dosahujú úspory vlády v kumulatívnom vyjadrení približne 1,1 miliardy eur. V roku 2030 tieto úspory dosiahnu približne 3 miliardy 700 miliónov eur (čo sú približne 4% HDP Slovenska),“ uvádza NBS.

Táto pomoc však podľa centrálnej banky nie je zadarmo a preto NBS vlani vykázala stratu. Centrálna banka tvrdí, že napriek tomu vlani odviedla do štátneho rozpočtu viac než v roku 2021. NBS sa zároveň darí zlepšovať záporné vlastné imanie a zároveň vlani znížila prevádzkové náklady o 5 percent.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: