Nariadenie o okamžitých platbách bolo dnes zverejnené v Úradnom vestníku Európskej únie. Účinnosť nadobudne 8. apríla 2024. Od tohto dátumu sa následne budú odvíjať lehoty, ktoré budú mať poskytovatelia platobných služieb na to, aby zaviedli okamžité platby. Informovala o tom Slovenská banková asociácia (SBA).


Na to, aby sa banky pripravili na prijímanie okamžitých platieb, budú mať deväť mesiacov. A na to, aby zaviedli aj ich odosielanie, dostanú až 18 mesiacov. To znamená, že všetky banky v eurozóne by mali byť pripravené prijímať okamžité platby najneskôr 9. januára 2025. A odosielať by ich malo byť možné do 9. októbra 2025. Krajiny, ktoré nie sú v eurozóne, dostanú na zavedenie okamžitých platieb dva roky navyše.

Banky si za okamžité platby nebudú môcť pýtať vyššie poplatky, než aké účtujú za zasielanie a prijímanie obdobných platieb. Od októbra 2025 budú môcť klienti bánk zároveň využívať novú službu Overenie príjemcu. Ten, kto bude chcieť poslať peniaze, si bude môcť prostredníctvom svojej banky overiť, či zadané číslo účtu súhlasí s menom príjemcu peňazí a podľa toho sa rozhodnúť, či platbu potvrdí.

Na Slovensku fungujú okamžité platby od 1. februára 2022. Túto službu ponúkli pri spustení tri banky – Slovenská sporiteľňa, VÚB a Tatra banka. Okrem nich môžu okamžité platby využívať aj klienti Raiffeisen banky, ktorá patrí pod Tatra banku. Podľa SBA majú tieto tri banky vyše 50-percentný podiel na platbách v SR. Neskôr sa k týmto trom bankám pripojili aj Oberbank a J&T Banka.


Prečítajte si ďalšie články na túto tému: