Po narodení dieťaťa už ľudia nebudú musieť vybavovať jeho rodný list alebo príspevok pri narodení dieťaťa. Celú administratívu by za nich mal vybaviť štát. Informoval o tom rezort investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie na svojej webovej stránke. Podľa ministerky informatizácie Veroniky Remišovej ide o míľnik v pripravovanej antibyrokratickej reforme, v rámci ktorej bude štát občanom proaktívne ponúkať služby pri riešení ich životných situácií.


Prvá z nich je práve narodenie dieťaťa, na ktorej sa podieľali ministerstvá investícií, práce, zdravotníctva a vnútra. Systém bol postupne zavádzaný od 1. apríla tohto roka. Doteraz mal takto štát vybaviť byrokratické povinnosti pri 13 500 deťoch, ktoré sa za ten čas na Slovensku narodili.

Doteraz museli rodičia napríklad hlásiť meno dieťaťa priamo na matričnom úrade, rodič musel prihlásiť dieťa do zdravotnej poisťovne, potom ísť k pediatrovi a gynekológovi a nakoniec ešte na úrad práce so žiadosťou o vyplatenie príspevku pri narodení dieťaťa.

Po novom môžu rodičia dohodu o mene vybaviť hneď priamo v pôrodnici, kde ju obaja spoločné podpíšu. Rodný list potom matrika odošle na adresu mamičky. Od 1. augusta už ani nebude potrebné prihlasovať dieťa ani do zdravotnej poisťovne, lebo automaticky dostane zdravotnú poisťovňu matky. A na jej účet príde aj príspevok pri narodení dieťaťa.

Po narodení dieťaťa majú prísť na rad služby štátu aj pri riešení ďalších životných situácií. „Štát bude pomáhať aj ľuďom, ktorí stratia alebo si hľadajú zamestnanie, chcú začať podnikať, kupujú si motorové vozidlo, alebo nehnuteľnosť na bývanie. Postupne spustíme až 16 životných situácií,“ povedala V. Remišová.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: