Za posledných päť rokov počet nehôd elektrických kolobežiek desaťnásobne vzrástol. Od januára budúceho roka už musia mať ich majitelia uzatvorené povinné zmluvné poistenie (PZP). Upozornila na to poisťovňa Uniqa.


Podľa štatistík poisťovne patria medzi najčastejšie škody nahlásené z jazdy na elektrickej kolobežke nárazy do motorových vozidiel stojacich na ulici. Výnimkou však nie sú ani prípady kolízií s chodcami a úrazy. V prípade, že kolíziu elektrickej kolobežky s chodcom na chodníku zavinil jej používateľ, za škodu, ktorá chodcovi vznikla, zodpovedá on. Rovnako tak v prípade, ak dôjde k zrážke s vozidlom a vinníkom nehody je vodič elektrickej kolobežky.

Aj kvôli množiacim sa nehodám a škodám, ktoré spôsobujú jazdy na elektrickej kolobežke, Európsky parlament schválil pravidlá, podľa ktorých budú musieť mať uzatvorené PZP majitelia všetkých elektrických kolobežiek a tiež segwayov s rýchlosťou vyše dvadsaťpäť kilometrov za hodinu. Poplatku sa majitelia nevyhnú, ani pokiaľ ich kolobežka dosiahne rýchlosť cez štrnásť kilometrov a zároveň váži nad dvadsaťpäť kilogramov. Smernica musí v členských štátoch začať platiť najneskôr od 1. januára 2024.

Výnimku z tejto povinnosti však dostali majitelia rýchlych elektrobicyklov. V niektorých štátoch ale povinnosť mať uzavreté PZP platiť bude. Nechajú si ju napríklad Nemecko a Francúzsko.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: