Za prvé tri mesiace tohto roka polícia zaznamenala 58 finančných podvodov, ktorých obeťami boli dôchodcovia. Pritom za celý rok 2020 bolo evidovaných 73 prípadov podvodov na senioroch. Vlani ich bolo celkovo 133. V tlačovej správe na to upozornila Poštová banka pri príležitosti Dňa rodičov.


Podvodníci najčastejšie kontaktujú starších ľudí telefonicky niekoľkokrát za sebou vo veľmi krátkych intervaloch, aby znemožnili preverenie uvádzaných skutočností. Podvodníci sa predstavujú ako ich starí známi alebo rodinní príslušníci, ktorých si seniori nepamätajú a súrne žiadajú požičať peniaze na rôzne účely. Pod falošnou identitou seniorom oznámia, že ich príbuzný spôsobil vážnu dopravnú nehodu, leží v nemocnici, nemôže komunikovať a súrne potrebuje peniaze na vyplatenie škody alebo na ošetrenie.

Tvária sa tiež ako policajti, ktorí od obete vylákajú peniaze pod zámienkou, že ich ochránia pred vykradnutím. Prípadne sa chcú dostať do príbytku obete ako falošní pracovníci pošty, elektrární, plynární či vodární, ktorí prišli vrátiť preplatok alebo inkasovať nedoplatok, alebo ako obchodníci, ktorí im chcú niečo predať.

Polícia preto odporúča, aby si do príbytkov nikdy nevpúšťali cudzie osoby, nerozprávali sa s nimi a neboli s nimi osamote. Penzisti by tiež nemali prejavovať záujem o náhodne ponúkanú službu alebo kúpu tovaru. Okrem toho by sa mali vyhýbať konaniu, ktoré by mohlo cudziemu človeku napovedať, kde majú uložené svoje úspory alebo cennosti.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: