Ministerstvu práce sa prostredníctvom prvej pomoci určenej zamestnávateľom, zamestnancom a živnostníkom, podarilo k marcu tohto roka podporiť takmer tretinu pracovných miest. Najviac pomohla v odvetví ubytovacích a stravovacích služieb, ktoré boli epidémiou zasiahnuté obzvlášť ťažko. Vyplýva to z analýzy Inštitútu sociálnej politiky (ISP) o dopadoch štátneho projektu známeho ako Prvá pomoc.


Dáta z analýzy ukázali, že podporené a nepodporené firmy reagovali na zhoršujúcu sa epidemickú situáciu rôzne. Keď začal počet prípadov Covid-19 v okrese narastať, prepúšťanie v nepodporených firmách naďalej kopírovalo celoslovenský trend prepúšťania. V podporených firmách však finančná pomoc podľa ISP výrazne zredukovala počet prepustení.

Inštitút sa pozrel na to, ako finančná podpora pomohla malým firmám do 50 zamestnancov počas prvej vlny pandémie. Tá ovplyvňuje fungovanie firiem jednak priamo, pretože čelia výpadkom chorých zamestnancov a oneskoreným dodávkam, ale aj nepriamo, pretože zákazníci obmedzujú svoju mobilitu a spotrebu.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: