Pandemická pomoc z dielne rezortu práce sa v apríli skončila. Podľa ministerstva práce je v súčasnosti pandemická situácia priaznivá, zamestnávatelia tak môžu pokračovať v prevádzkovej činnosti bez obmedzení. V praxi tak bol 30. apríla 2022 posledný dátum, v rámci ktorého bolo možné predkladať žiadosti na príspevky v rámci Prvej pomoci. Výplaty budú až do 30. septembra tohto roka.


Pre firmy je od začiatku marca spustený systém podpory v čase skrátenej práce, takzvaný kurzarbeit. Nástroj má pomôcť zamestnávateľovi udržať pracovné miesta počas krízy. Vďaka tejto podpore sa zamestnávateľovi znižujú mzdové náklady a zároveň ušetrí náklady na hľadanie a zaškolenie nových zamestnancov po skončení obmedzenia činnosti. Zamestnanec nepríde o prácu a počas trvania prekážky v práci dostáva aj časť príjmu.

Ministerstvo práce počas obdobia pandémie, číže zhruba za dva roky, v rámci prvej pomoci podporilo viac ako 175-tisíc zamestnávateľov a živnostníkov. Spolu bolo vyplatených takmer 2,5 miliardy eur.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: