Slovensko dnes prostredníctvom aukcie predalo štátne dlhopisy za 567 miliónov eur. Celkovo Slovensko predalo štyri emisie dlhopisov s rôznou dobou splatnosti. Vo všetkých prípadoch dopyt prevýšil ponuku.


Najviac, 185 miliónov eur, si Slovensko požičalo prostredníctvom dlhopisov, ktoré budú splatné v roku 2032. Priemerný akceptovaný výnos do splatnosti tu dosiahol 3,5189 percenta ročne. Pri najdlhších dlhopisoch, ktoré budú splatné v roku 2047, dosiahol priemerný výnos štyri percentá ročne.

Makroekonomický analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš vraví, že podarilo využiť priaznivé trhové podmienky, pričom dokázali efektívne pokryť dopyt trhu po dlhopisoch s dlhou aj kratšou dobou splatnosti. Podstatná je podľa neho aj cena, za ktorú si vieme požičať. „Pohľad na dlhší časový horizont ukazuje, že v priebehu rokov je vývoj negatívny a výnosy našich dlhopisov prekonávajú v eurozóne už len tie talianske, pričom Taliansko nemá povesť práve najzodpovednejšieho člena menového bloku. Výnosy na gréckych či španielskych dlhopisoch medzičasom už nesú so sebou nižšiu rizikovú prirážku (rozdiel voči nemeckým dlhopisom), hoci ešte pred niekoľkými rokmi bol investormi požadovaný výnos na nich v porovnaní s nami aj dvojnásobný,“ uviedol M. Kočiš.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: