Sociálna poisťovňa by mala vyplatiť 13. dôchodky už v polovici tohto roka podľa rovnakého mechanizmu ako v predošlom roku. Povedal to minister financií Igor Matovič (OĽaNO) na utorkovej tlačovej besede. Podľa jeho slov bol úmysel vlády vyplatiť polovicu sumy 13. dôchodku v polovici tohto roka a zvyšok na jeho konci. Vojna na Ukrajine však podľa jeho slov infláciu v súčasnosti ešte zvýši.


Dôchodcovia spravidla dostávajú 13. dôchodok v novembri daného roka. Keďže bude v tomto roku vyplácaný skôr, na jeho konci sa už vyplácať nebude. Suma trinásteho dôchodku by mala byť v takej výške ako minulý rok. Zároveň by sa mal vyplácať podľa rovnakých pravidiel. Výška 13. dôchodku sa začína na 50 eurách a maximálna suma je 300 eur.

Spravidla platí, že 50 eur dostanú tí, ktorých dôchodok je vyšší ako 912,60 eura mesačne. Táto hranica sa každoročne mení podľa výšky životného minima. Najviac pošle Sociálna poisťovňa ľuďom, ktorých dôchodok je nižší ako 218,06 eura. Ak penzista poberá dôchodok na tejto úrovni alebo ešte menej, dostane najvyšší 13. dôchodok.

To, aký 13. dôchodok ľudia dostanú, sa počíta cez vzorec. Od sumy všetkých dôchodkov, ktoré penzista poberá, sa odpočíta životné minimum. Táto suma sa následne vynásobí koeficientom 0,36 a výslednú sumu napokon odpočítame od maximálneho 13. dôchodku 300 eur. Platí pritom, že minimálne musí penzista dostať 13. dôchodok vo výške 50 eur.

Penzisti s problémami sa tiež nemusia báť, že im jednorazové prilepšenie zoberie exekútor. Aj keď im sťahuje z dôchodku exekučné zrážky, na 13. dôchodok sa to vzťahovať nebude. To platí aj v prípade, ak im dávky chodia na bankový účet.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: