Profesionálni vojaci si zabezpečujú súčasti výstroja vo vojenských skladoch za papierové body z výstrojovej poukážky s bodovými okienkami rôznej hodnoty. Podľa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR ide o neprehľadný, neefektívny a starý systém, ktorý mal byť už dávno nahradený elektronickým systémom. Kontrolóri na to upozornili v tlačovej správe


„Dnešný stav ma v myšlienkach vracia o tridsať rokov späť, keď som slúžil v slovenských ozbrojených silách a vďaka bodovým lístkom som si mohol obstarať potrebný výstroj, napríklad kanady či leteckú uniformu,“ približuje situáciu predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v súvislosti so závermi kontroly zameranej na problematiku vystrojovania vojakov.

Podľa kontrolórov rezort obrany spustil projekt elektronizácie systému vystrojovania už v roku 2020, predpokladaným termínom jej využitia bol zadefinovaný na budúci rok. „Elektronický systém totiž sprehľadní a zjednoduší celý proces, informácie o skladových zásobách a požiadavkách budú k dispozícii v reálnom čase a určite sa zníži aj chybovosť, ku ktorej pri manuálnom spracovávaní údajov dochádza,“ dodal šéf kontrolórov.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: