Vláda na svojom stredajšom (26. október) rokovaní schválila ďalšiu inflačnú pomoc. Pôjde o jednorazový príspevok, ktorý dostanú niektoré skupiny poberateľov automaticky, iní o to budú musieť žiadať. Vyplýva to z návrhov nariadení, ktoré na vládu predložilo ministerstvo práce. Jednorazový príspevok dostanú rodiny s deťmi, siroty, ľudia v hmotnej núdzi či so zdravotným postihnutím.


Sto eur dostanú automaticky poberatelia sirotského dôchodku, náhradného výživného pre siroty, podpory v hmotnej núdzi či peňažného príspevku na kompenzáciu zdravotného postihnutia. Pomoc dostanú aj poberatelia prídavku na deti, ktorý sa im za október zvýši o 70 eur. Rodičia už od júla poberajú 30 eur mesačne, naraz tak jednorazovo dostanú sto eur.

Žiadať sa bude len o dotácie na podporu humanitárnej pomoci v sume sto eur na každé nezaopatrené dieťa so súdom určenou vyživovacou povinnosťou a na osoby, ktoré boli zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov. O sto eur môžu žiadať aj plnoleté osoby, ktoré boli ako deti umiestené v centre pre deti a rodiny na základe rozhodnutia súdu.

Celkovo by malo stoeurový príspevok dostať viac ako 150-tisíc ľudí a na za ich vyplatenie štát zaplatí 15,6 milióna eur.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: