Všetci poberatelia dôchodkov dostanú do konca roka jednorazový príspevok v sume 150 eur. Informoval o tom predseda vlády Rober Fico (Smer-SD). Ide o prilepšenie k 13. dôchodku, ktoré už avizoval minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).


Tohtoročný trinásty dôchodok začal štát vyplácať penzistom od 2. novembra. Mechanizmus výpočtu sa v porovnaní s nastavením z minulého roka nezmenil. Jeho najnižšia výška bude 50 eur a maximálna zase 300 eur. Dôchodcovia dostanú trinástu penziu spolu so svojim riadnym dôchodkom počas novembra v ich bežných výplatných termínoch.

Trinásty dôchodok sa počíta cez stanovený matematický vzorec. Najvyššiu sumu 300 eur dostanú dôchodcovia, ktorí mesačne poberajú dôchodok alebo viac dôchodkov na úrovni 268,88 eura alebo menej. Najnižšiu sumu 50 eur dostanú tí penzisti, ktorých dôchodok dosahuje 963,40 eura a viac.

Výška 13. dôchodku bude od budúceho roka pre jednotlivých poberateľov v priemernej výške danej dôchodkovej dávky. Pri starobnom dôchodku by to malo byť 606 eur. Ide o odhadovanú výšku priemernej starobnej penzie za tento rok. Presná suma bude známa až v januári budúceho roka. Takéto pravidlá budú platiť aj v ďalších rokoch. Trinásty dôchodok sa vyplatí v decembri 2024.

Pri iných dôchodkových dávkach, kde môžu byť sumy priemernej penize nižšie, bude minimálna hranica trinásteho dôchodku na úrovni 300 eur. Ide napríklad o sirotský, vdovecký či invalidný dôchodok. Podľa štatistík za september tohto roka bola priemerná výška týchto dôchodkov 190 eur, 296 eur či 289 eur.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: